Последвайте ме:
За контакти: +359889280028

Как да си направим 3D пинята динозавър от балон в 6 лесни стъпки

03.02.2022

Нека първо изясним какво точно е пинятата и за какво служи. Тази пъстроцветна топка или фигура, куха отвътре и пълна с бонбони и малки подаръчета в миналото се е използвала за „разбиване“ на лошите чувства. Днес обаче, тя е незаменима игра за почти всеки детски празник – рожден ден, имен ден, деня на детето. Топката е изместена от всякакви анимационни герои и животни. Най-популярни за момичетата са Елза и Ана, Пес Патрул, Калинката и Черният котарак, Жената чудо,  Тролчетата, Еднорог, прасенцата от Пепа Пиг и още много други. При момчетата най-актуална са темите с Маккуин Светкавицата, динозаври, Спайдърмен, Батман, Хари Потър или героите от нашумели видеоигри, като например бойната лама от Фортнайт. В разбиването на пинятата се включват всички деца и споделят радостта и вълнението от при удрянето ѝ с пръчка. Когато бонбоните се изсипят от нея, започва състезание кое дете ще събере най-много.

детски рожден ден с пинята Попи от Тролчетата

Направата на пинята в домашни условия не е сложна задача и не изисква специални умения. Тя може да се изработи по много начини – от картон, от стари списания и вестници и други подръчни материали. Необходими материали за  направата на 3D пинята са:

Един  балон, лепило от брашно и вода, една брошура или вестник, картон, алуминиево фолио, тиксо, горещ силикон, въженце или панделка, цветна тишу, креп или обикновена хартия и бонбони.

Преди да започнете, най-важното е да уточните темата за пинятата и колко деца ще я разбиват за да сложите достатъчно пълнеж в нея.

Как да си направим пинята

Първа стъпка: Разтваряме брашното с малко вода, за да направим каша, която ще ни служи за лепило. Нарязваме брошурата на малки парченца и надуваме балона, който ще бъде тялото на нашият динозавър. Облепваме балона изцяло, като правим 3-4 слоя. Много важно е да оставим всичко да изсъхне добре  преди да отстраним балона. Препоръчваме ви да изчакате поне ден, докато пинятата се втвърди достатъчно и тогава да го отстраните. В противен случай, "топката", която сте облепвали токова дълго време може да се разпадне още в начлото.

Да си направим пинята в къщи

Втора стъпка: Изработката на 3D елементите е малко по-сложната и творческа част. Намерете изображение, което прилича на вашата пинята и се опитайте да скицирате главата и краката на динозавъра върху парче картон. Нужно са ви само няколко основни линии, които да ви покажат къде са изпъкналите части. Започнете да правите топчета от алуминиевото фолио и ги прикрепвате с горещ силикон за картона. Когато оформите обемните части, облечете всичко това в тиксо.

Как да изработим пинята за детски рожден ден

Трета стъпка: Пробиваме дупки в тялото, което сме изработили от брашно и хартия и завързваме въженцето или пандеклката, на която ще виси динозавъра. За по-сигурно можете да добавите тиксо и да подсилите отворите, за да можете да ги предпазите от разкъсване, когато пинятата увисне с цялата си тежест на въженцето. Нарязваме цветните хартии на реснички или както на вас ви харесва и започваме да облепяме отделните части.

Страхотна идея за детски рожден ден

 

Четвърта стъпка: Изключително важна съпка преди да съедините частите на пинятата с горещ силикон е да я напълните с бонбони и лакомства. Тук е важно да отбележим – не слагайте близалки, твърди бонбони или играчки, които могат да наранят децата при разбиването ѝ. Преценете количеството, така че за всеки играч да има поне една пълна шепичка с бонбони, за да сте сигурни, че всяко дете, поканено на празника, ще остане доволно от играта. 

пълнеж за пинята

Пета стъпка: Съединете частите и добавете декоративните елементи – очи, нокти, шипове, петна и всичко, което можете да измислите. За тази цел може да използвате материали за рециклиране – очите могат да са нарисувани или залепени, ноктите – от изрезки, а шиповете от фунийки от хартия. Можете също така да добавите името и годините на детето, за да бъде пинятата още по-специална.

Части за пинята за детски празник

Шеста стъпка: Забавлявайте се! По наши наблюдения, родителите се забавляват с разбиването на пинятата не по-малко от малчуганите. Никога не ги оставяйте без надзор при тази игра, защото могат да се наранят с пръчката за разбиване. Когато децата са по-големи можете да завържете очите им с шал и да ги завъртите два-три пъти. Смеха, веселието и доброто настроение са гарантирани с тази страхотна идея за игра за детски рожден ден.